Néhány általunk gyártott bejárati ajtó...
Százszorszép változat felülvilágítóval Kétszárnyú
aszimmetrikus Pipacs változat felülvilágítóval Egyszárnyú
egyedi bejárati ajtó Egyszárnyú
egyedi bejárati ajtó
Minta1 Minta2 Minta3 Minta4
Kétszárnyú
aszimmetrikus Viola változat Egyszárnyú,
vízszintes lécbetétes bejárati ajtó felülvilágítóval Pipacs
változat mindkét oldalán oldalvilágítóval és felülvilágítóval Kétszárnyú
aszimmetrikus Margaréta változat felülvilágítóval
Minta5 Minta6 Minta7 Minta8
Kétszárnyú,
aszimmetrikus egyedi bejárati ajtó 45 fokos lécbetéttel és felülvilágítóval Egyszárnyú
egyedi bejárati ajtó vízszintes osztásokkal és üvegcsíkokkal Kétszárnyú
aszimmetrikus egyedi bejárati ajtó felülvilágítóval Kétszárnyú
aszimmetrikus Mandula változat
Minta9 Minta10 Minta11 Minta12
Kétszárnyú
aszimmetrikus Rózsa változat Egyszárnyú
kazettás tele bejárati ajtó Egyszárnyú
egyedi bejárati ajtó ovális üveggel, mindkét oldalán oldalvilágítóval és
felülvilágítóval
Minta13 Minta14 Minta15
Egyszárnyú egyedi tele bejárati ajtó, mindkét oldalán oldalvilágítóval és
íves felülvilágítóval Egyszárnyú egyedi bejárati ajtó mindkét oldalán oldalvilágítóval
Minta16 Minta17
Egyszárnyú egyedi bejárati ajtó ovális üveggel, mindkét oldalán
oldalvilágítóval és felülvilágítóval
Minta18

„A kapuk általános feladata az, hogy a ház külső homlokzatát lezárják, illetve az átlagos ajtónyitásnál nagyobb nyílást betöltsék, s ezzel hozzájáruljanak a ház külső alakjának díszítéséhez. Ha a háztömb bejárati része megegyezik a normális ajtó méretével, akkor egyszerűen bejárati ajtóról beszélünk.”


(Czagány Ferenc – Czagány Lajos: Épületasztalosipari szerkezetek, 1957)


Bejárati ajtók

Bejárati ajtók függőleges
metszete különféle küszöb megoldással

Függőleges metszet, csomóponti rajz

Hol vannak már azok a múlt század eleji polgárház kapuk...? Sajnos az elmúlt fél évszázadban a megváltozott építési szokások a bejárati ajtók elterjedését tették lehetővé. Az alapvető igény természetesen nem változott: az ajtó a porta éke legyen, hiszen mindenki, aki az otthonunkban felkeres, ezen ajtó előtt teszi tiszteletét, innét szerzi egyik első benyomását a tulajdonosokról. Napjaink bejárati ajtói az egyszerű, letisztult mégis esztétikus forma jellemzi, melyet az üvegfelületek sokfélesége és az osztóbordák, betétek tagolt felületeinek váltakozása biztosít. Az egyszerű, sík felületek kedvelőinek ajtópaneleket tudunk ajánlani, mely felületek egyhangúságát a díszlécekkel beillesztett változatos alakú, változó darabszámú üvegmező töri meg. A természetes szépségű erezett fafelületek, s a lazúros felületkezelés élénk vagy éppen visszafogott színei elégítik ki a szépség iránti vágyunkat. Kiemelten fontos a biztonság is: megfelelve a kor elvárásainak már minden bejárati ajtónk többpontos ajtózárakkal készül.

Bejárati ajtó típusok
Ibolya típusú
bejárati ajtó Margaréta
típusú bejárati ajtó Jácint típusú
bejárati ajtó
„Ibolya” „Margaréta” „Jácint”
Dália
típusú bejárati ajtó Viola
típusú bejárati ajtó Rózsa
típusú bejárati ajtó
„Dália” „Viola” „Rózsa”
Tátika típusú
bejárati ajtó Százszorszép típusú bejárati ajtó Pipacs típusú
bejárati ajtó
„Tátika” „Százszorszép” „Pipacs”
Írisz
típusú bejárati ajtó Kála
típusú bejárati ajtó További képek...
„Írisz” „Kála”

Az épületek bejárati ajtnyílásának kitöltése igen változatos lehet: az egyszerű egyszárnyú ajtótól a kétszárnyú középen falnyíló vagy középen felnyíló aszimmetrikus szárnyú ajtókig, az ajtókhoz sorolt oldalvilágító üvegfalakkal, felülvilágítókkal kombinálva. A nyílás mérete nagyban befolyásolja a készítendő bejárati ajtó nyitásmódját. Az egyszárnyú bejárati ajtókat 1200 mm szélesség felett nem ajánlott gyártani. A kétszárnyú asszimetrikus bejárati ajtót 1300 mm szélességtől 1700 mm szélességig szükséges alkalmazni, mert csak így biztosítható a kényelmes átjárás. A kétszárnyú szimmetrikus bejárati ajtót 1800 mm szélesség felett célszerű választani. A bejárati ajtó forma kiválasztásával már eldöntöttük ezen sorolt szerkezetek formai megjelenését is, hiszen azok a bejárati ajtóval szerves egységet képeznek. Jellemzőek az ívelt formák vagy a srég osztások esetleg egyéb díszítő elemek elhelyezése.

Jelenleg cégünk a bejárati ajtókhoz a ®ROTO DoorSafe H – kilincsműködtetésű, osztott előlapú többpontos ajtózárakat alkalmazza alapkivitelben. Lehetőség van a ROTO DoorSafe C cilinderműködtetésű többpontos ajtózárak beszerelésére, sőt ha az ajtószárnyat a külső oldalon gombbal, húzólappal vagy csőfogantyúval mozgatjuk, illetve beléptetésre akarjuk használni elektromos zárólemezzel, akkor csak ez a típus alkalmazható.

A bejárati ajtók pántolása sem elhanyagolható kérdés, hiszen egy jól megtermett bejárati ajtólap súlya a mázsát is meghaladhatja. Erre a feladatra a SIMONSWERK SIKU 3D K 4145 típusú három dimenziós ajtópántokat alkalmazzuk, melyek 2 pánton 80 kg terhelés elviselésére tervezettek. A legtöbb ajtólap esetén ez elegendő, az ennél súlyosabb szárnyakat a SIKU 3D K 3135 típusú három dimenziós ajtópántokkal vasaljuk, melyek 2 pánton 120 kg -ot bírnak el. Megjegyzendő még, hogy kifelé nyíló ajtókon is alkalmazható.

A bejárati ajtó küszöbe tölgy fűrészáruból készülhet vagy alu küszöb kerül felszerelésre. Az alu küszöb a GUTMANN cég terméke és hőhídmentesített. Fontos megjegyeznünk, hogy mindkét küszöb kétszeres ütközéssel biztosítja a záródást, ütközik a tömítőgumi és a szárnyperem is. Az alu küszöböt nagyobb igénybevételnek kitett helyeken javasoljuk alkalmazni. például boltok, panziók. Középületeknél, szélfogó ajtók előtt a mozgáskorlátozottak számára is akadálymentes közlekedést biztosító GUTMANN P1631 típusú küszöböt ajánljuk.

A bejárati ajtó betétekre szeretném még felhívni a kedves Látogató figyelmét. A bejárati ajtó betétek ugynevezett „szendvicspanel” felhasználásával készülnek. A szendvicspanel tulajdonképpen két ötrétegű, egyik oldalán borovi színfurnéros rétegelt lemez és 16 mm vastagságú PUR-hab réteg egyesítésével jön létre. Így a betétek alak- és mérettartóak, továbbá hőátbocsátási tényezőjük (Ug = 1,1 W/m2K), vagyis a hőszigetelt üveggel megegyező. A rétegelt lemezek középső rétege 2,5 mm vastag, így lehetőség van a betétek körbemarására.

Fel

©Széplaki Faipari Kft.
Verzió: 0.2.0
Utolsó módosítás:
2008. december 18.

A Széplaki
Faipari Kft. lógója
//Google Analytics