Néhány általunk gyártott belső ajtó...
Keresztosztott alul tele belső ajtó matt flutis üveggel Egyedi
egyszárnyú belső ajtó Mélyen
üveges falsík előtt tolható tolóajtó üveg nélkül Íves
osztós, osztott belső ajtó belső ívvel reflexiós üveggel
Minta1 Minta2 Minta3 Minta4
Jácint
típusú bejárati ajtóra hajazó belső ajtő Két
függőleges osztóval osztott mélyen üveges belső ajtó Fél
keresztosztott alul tele belső ajtó Keresztosztott alul tele belső ajtó belső ívvel, fehér óceán üveggel
Minta5 Minta6 Minta7 Minta8
Keresztosztott alul tele belső ajtó felülvilágítóval Egyedi
belső ajtó felül screen üveggel
Minta9 Minta10

„A külső ajtóknak nevezett tulajdonképpeni kapu és a belső ajtó között elsősorban az a különbség, hogy a belső ajtók nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. Használat szempontjából sem kívánja, hogy annyira erősek legyenek. Ez természetesen jellegben és formában a külső-nyílászáró ajtóknál könnyebbé teszi őket.”


(Czagány Ferenc – Czagány Lajos: Épületasztalosipari szerkezetek, 1957)


Belső ajtók

Utólag szerelhető tokos belső ajtó
függőleges metszete

Függőleges metszet, csomóponti rajz

Helyiségek elválasztására használjuk őket. Elsődleges szempont az esztétikus megjelenés. A vázkeretes ajtószárnyon keletkező úgynevezett mezőrészt egy vagy több osztással kisebb mezőkre bontjuk, ezzel sokrétű formai kialakítás érhető el. Az így nyert szemnek kellemes arányú hatást a díszmart borítások, betétek esetlég bélések fokozzák tovább. Kiemelten fontossá válhat a belső ajtó színe, hiszen illeszthetjük ezt mindennapi lakóterünket alkotó bútorok színéhez, harmonizálhat a falak, függönyök, drapériák, kárpitok színével is, így teremtve meg számunkra a kellemes közérzetet, a lakható otthont. A hazai gyakorlat ellenben az egyszerűbb utat választja: a belső ajtók formája a bejárati ajtóra hasonlít, színei a külső, hőszigetelt nyílászárók színével azonos.

A belső ajtók a bejárati ajtókhoz képest egyszerűnek tünő szerkezetei sajnos egy állandó probléma forrásai. Ez pedig a tok és a falszerkezet kapcsolata, illetve a napjainkban elterjedt úgynevezett utólag szerelhető pallótokos ajtók fogadó falkáváinak kialakítása. Sajnos a hazai építőiparban nem terjedt el a vaktok, illetve az ideiglenes vaktok használata vakolás során, így a fogadó falszerkezetek vastagsági méretei egy tokon belül akár cm-kel is eltérhetnek, a függőleges falsíkokról meg már ne is beszéljünk. Ezért jónéhány asztalosnak át kellett alakítania a díszborítás szerkezeti kapcsolatát a tokkal, mert a exportált olasz, német marószerszámok ezen elem 4 - 5 mm állítását tették lehetővé, mikor hazai viszonyok között 10 - 20 mm állíthatóságra van szükség. A másik probléma, hogy a kőművesek gyakorta nem alakítják ki azt a legalább 50 mm falvéget, amihez az utólag szerelhető pallótok kapcsolódik, így nehezítve meg az asztalosok munkáját.

Belső ajtó alaptípusok
Osztott,
belső íves, tele betétes belső ajtó Keresztosztott alul betétes belső ajtó Kazettás,belső íves, üveges belső ajtó
„Osztott ” „Keresztosztott ” „Kazettás ”

A belső ajtók a szárnyak száma szerint lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak, három- vagy többszárnyúak. A legyártott belső ajtók több mint 90%-a egyszárnyú.


Az egyszárnyú belső ajtók nyitásmódja nyíló, míg a kétszárnyú belső ajtók középen felnyílóak vagy középen felnyíló aszimmetrikus lehetnek. Az egyszárnyú belső ajtókat 1100 mm szélesség felett nem ajánlott gyártani. A kétszárnyú asszimetrikus belső ajtót 1200 mm szélességtől 1400 mm szélességig szükséges alkalmazni, mert csak így biztosítható a kényelmes átjárás. A kétszárnyú szimmetrikus belső ajtót 1400 mm szélesség felett célszerű választani. A toló nyitásmód elterjedtebb a speciális nyitásmódú belső ajtók közt , míg a harmónika nyitásmódú belső ajtó csak elvétve készül. A toló és harmónika nyitásmódú belső ajtókat akkor célszerű alkalmazni, ha a nyílószárny használatához nem áll rendelkezésre a megfelelő hely vagy a nyitás során nagy szabad, átjárható teret kívánunk biztosítani.

A belső ajtók nyitásiránya a nyíló belső ajtók esetén a definició szerint egyértelmű. A kétszárnyú középen felnyíló belső ajtók esetén azt kell eldönteni, hogy melyik szárny nyíljon először, s ez adja meg a nyitásirányát. Az aszimmetrikus ajtóknál értelemszerűen a nagyobb szárny határozza meg a nyitásirányt.
Toló rendszerű belső ajtók nyitásirányának meghatározása a következők szerint történik: a díszborítás felöli oldalról szemlélve, ha a belső ajtó balra tolható balos, ha jobbra tolható jobbos.

Az általunk gyártott utólag szerelhető tokos belső ajtók SIMONSWERK táskás pántokkal és a hagyományosan jó minőségű Elzett ajtózárakkal szereltek. A zárak rendelkezésre állnak cilinderbetétes illetve toalett kivitelben is.
A külöleges nyitásmódú belső ajtók GEZE vasalatokkal szereltek.

Az ajtólap csendes záródását, kiváló zárását a DIPRO, EPDM anyagú tömítőgumik biztosítják.

Fel

©Széplaki Faipari Kft.
Verzió: 0.2.0
Utolsó módosítás:
2008. december 18.

A Széplaki
Faipari Kft. lógója
//Google Analytics