Néhány általunk gyártott erkélyajtó...
Kétszárnyú erkélyajtó mindkét oldalára sorolt magasított üvegfalakkal Egyszárnyú erkélyajtó mindkét oldalára sorolt keretszerkezetű üvegfalakkal
Minta1 Minta2
Egyszárnyú erkélyajtó mellé sorolt keretszerkezetű üvegfallal Kétszárnyú erkélyajtó
Minta3 Minta4
Kétszárnyú erkélyajtó Valódi osztókkal osztott erkélyajtó mellé sorolt ablakkal
Minta5 Minta6
Íves erkélyajtó üvegközti álosztással További képek...
Minta7

„Az erkélyajtók az ablaknyílást záró szerkezetekhez tartoznak. Különbség az ablak és az erkélyajtó között csak annyi, hogy az utóbbi az erkély és a helyiség belseje között a járást is lehetővé teszi.”


(Czagány Ferenc – Czagány Lajos: Épületasztalosipari szerkezetek, 1957)


Erkélyajtók

Az erkélyajtó alsó függőleges
metszete

Függőleges metszet, csomóponti rajz

Mondhatnánk úgy is, hogy az erkélyajtó egy padlóig érő ablak, s így minden amiről az ablakok kapcsán beszélhetünk, az az erkélyajtókra is igaz. Fontos, hogy mint az ablakok általában, az erkélyajtó is csak belülről nyitható. Gyakori félreértés, hogy a megrendelő erkélyajtóról beszél, és közben egy olyan hátsó ajtóra gondol, mely a teraszon keresztül az udvar és valamely helyiség közti átjárásra szolgál, s mint ilyen ajtó kívülről is kilinccsel-kulccsal működtethető. A vasalatgyártók ugyan fejlesztettek olyan rúdzárakat melyek egyaránt lehetővé teszik mind a külső és mind a belső oldali kilincs-kulcs működtetést, továbbá még a középen felnyíló és bukó-nyíló nyitásmódot is megvalósítják, de... A rúdzárat a kilincs helyigénye miatt ugyanolyan keresztmetszetű frízbe szerelhető be, mint a bejárati ajtózár és a vasalat, valamint a kilincs ára olyan magas, hogy szinte semmivel sem olcsóbb a bejárati ajtó vasalatainál. Ergo, ha a középen felnyíló és bukó-nyíló nyitásmódra nincs valamiért feltétlenül szükségünk, akkor erkélyajtó jellegű bejárati ajtót gyártassunk.

Egyszárnyú erkélyajtó Kétszárnyú erkélyajtó

Az erkélyajtók a szárnyak száma szerint lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak, három- vagy többszárnyúak. Hasonlóan az ablakok hoz a legyártott erkélyajtók több mint 90%-a egy- vagy kétszárnyú.


Az egyszárnyú erkélyajtók nyitásmódja nyíló, vagy bukó-nyíló lehet. A kétszárnyú erkélyajtók középen felnyílóak vagy középen felnyílóak és bukó-nyílók lehetnek. Az erkélyajtókra jellemző az egyéb nyitásmódok, úgymint bukó-toló, emelő-toló és harmónika nyitásmód elterjedtebb alkalmazása még a relatíve magasabb vasalat árak ellenére is. Ezeket az erkélyajtókat akkor célszerű alkalmazni, ha nagy üvegfelületeket és a nyitás során nagy szabad, átjárható teret kívánunk biztosítani.

Az erkélyajtók nyitásiránya a nyíló és bukó-nyíló erkélyajtók esetén a definició szerint egyértelmű. A kétszárnyú középen felnyíló erkélyajtók esetén is azt kell eldönteni, hogy melyik szárny nyíljon először, s ez adja meg az erkélyajtó nyitásirányát. Ha a középen felnyíló erkélyajtók esetén a bukó-nyíló funkciót is szeretnénk megvalósítani, akkor az először nyíló szárny egyben a bukó-nyíló is.
Toló rendszerű erkélyajtók nyitásirányának meghatározása a következők szerint történik: kívülről szemlélve, ha az erkélyajtó balra tolható balos, ha jobbra tolható jobbos. Persze ha valakinek könnyebben megy belülről: belülről szemlélve, ha kilincs balra van balos, ha jobbra van jobbos.


Az általunk gyártott erkélyajtók működését a SIEGENIA alapbiztonsági vasalatrendszer biztosítja. A vasalatrendszer egykezes működtetést tesz lehetővé. Alapbiztonságon azt értjük, hogy minden erkélyajtó alsó részén egy biztonsági gombafejes zárási pont található. A vasalat hibás működtetés gátlót, szárnyráemelőt és csappantyút tartalmaz. A résszellőző, a nyitáshatároló és a magasabb biztonsági fokozatú vasalatok beszerelését igény szerint elvégezzük.
A külöleges nyitásmódú erkélyajtók is SIEGENIA vasalatokkal szereltek. A bukó-toló nyitásmódot a PSK-PORTAL 160 vagy a PSK-PORTAL 200Z teszi lehetővé. Az előbbi kézi, utóbbi kényszer működtetést valósít meg. Az emelő-toló nyitást a HS-PORTAL 300, míg a harmónika rendszerű nyitást az FS-PORTAL vasalatok biztosítják. A vasalatok típusnevében szereplő számok a maximális szárnysúlyt adják meg.

Az üvegfelületen lecsurgó csapó esőt a felszerelt ALURON hőhídmentesített vízvetők vezetik ki. Az emelő-toló erkélyajtók vízvetőt nem tartalmaznak, mert különleges küszöb kialakításuk ezt lehetetlenné teszi. A szárnytakaró az erkélyajtószárny alsó csapdarabjának külső élét védi az időjárás hatásaitól, ez az erkélyajtókon is alaptartozék.

Tömítőgumik tekintetében újra csak az emelő-toló erkélyajtó a kakukktojás, a különleges tömítőprofilokat a gyártó szállítja, így másodgumi elhelyezésére sincs lehetőség.

Fel

©Széplaki Faipari Kft.
Verzió: 0.2.0
Utolsó módosítás:
2008. december 18.

A Széplaki
Faipari Kft. lógója
//Google Analytics