Néhány általunk gyártott zsalus ablak...
Kétszárnyú zsalu Kétszárnyú zsalu nyitott helyzetben
Minta1 Minta2
Íves
kétszárnyú zsalu Kétszárnyú zsalu nyitott helyzetben
Minta3 Minta4
Kétszárnyú zsalutábla Kétszárnyú zsalutábla nyitott helyzetben Z-kötéssel
Minta5 Minta6
Egyszárnyú zsalutábla Egyszárnyú zsalutábla nyitott helyzetben Z-kötéssel
Minta7 Minta8
Kétszárnyú zsalu, a szárny vízszintesen osztva, alul etéttel, felül
hagyományos zsalulevelekkel Kétszárnyú zsalu nyitott helyzetben
Minta9 Minta10
Kétszárnyú zsalu vízszintesen osztott szárnyakkal Kétszárnyú zsalutábla
Minta11 Minta12
Harmónika aszimmetrikus zsalutábla Harmónika aszimmetrikus zsalutábla nyitott helyzetben
Minta13 Minta14

„A modern szerkezetű ablakok redőnyszekrényes megoldása előtt a világítás szabályozására zsaluleveles ablakszárnyakat alkalmaztak. Az ablakok minden fajtáját külső zsaluszárnyas réteggel szokták ellátni, különösen vidéken, részben a ház díszítésére.”


(Czagány Ferenc – Czagány Lajos: Épületasztalosipari szerkezetek, 1957)


Zsalugáterek

A zsalus ablakok függőleges
metszete, borítás és szélesített zsalutokkal

Függőleges metszet, csomóponti rajz

Ez az idézet sem vesztett aktualitásából az elmúlt fél évszázadban. Mitsem változott a zsalugáterek elsötétítésben játszott szerepe, legfeljebb egy kissé jobban háttérbe szorultak az egyre korszerűbb redőnyszerkezetek mögé. Nagyvárosi, modern környezetbe alkalmazásuk valóban kerülendő, de a kertvárosi részeken már bátran ajánljuk a ház díszítésére is. Bár úgy gondoljuk, hogy a zsalugáter inkább fazont ad a háznak, ha alkalmazása mellett döntünk, – fontos –, hogy már a tervezési fázisban meghozzuk ezt a döntést, mert a falsíkra kivetődő, nyíló vagy harmónika zsaluszárnyak számára, az ablakok mellett szükséges falfelületeket a tervezőnek figyelembe kell venni. Betörésbiztonság szempontjából sajnos csak egy gyenge védelmi vonalat alkotnak a nyílászárók előtt, mert kifelé nyíló mívoltuk miatt a pántok kívülről hozzáférhetők, illetve a zsalulevelek karcsú, szemnek kellemes kialakítása nem teszi lehetővé a betörésálló rögzítésüket. A modern zsalugáterek alapvető feladatai máig sem változtak meg, viszont a vasalatok gyártói számos kényelmi funkcióval tették kényelmesebbé használatukat, így modern házaink kedvelt kiegészító, árnyékoló szerkezetei maradtak.

Egyszárnyú
zsalutábla Kétszárnyú zsalu

A zsalugáterek a szárnyak száma szerint lehetnek egyszárnyúak, kétszárnyúak, három- vagy többszárnyúak. A legyártott zsalugáterek több mint 90%-a egy- vagy kétszárnyú.


Az egyszárnyú zsalugáterek nyitásmódja nyíló, a kétszárnyú zsalugáterek középen felnyílóak. Egyéb nyitásmódú zsaluk általában harmónika kivitelűek.

A zsalugáterek nyitásiránya a definició szerint egyértelmű, és a kétszárnyú középen felnyíló zsalugáterek esetén is azt kell eldönteni, hogy melyik szárny nyíljon először. Új, figyelmet érdemlő elem az eddigiekhez képest, hogy figyelemmel kell lennünk azon nyílászáró nyitásirányára, amelyre a zsalugátert kívánjuk szerelni.

A nálunk készült zsalugáterek minden esetben zsalutokkal készülnek. Ennek oka egyrészt műszaki jellegű, a toktakarós vízvetővel és a zsalurúdzár alsó zárási pontjának kialakításával van összefüggésben, a másik oka pedig a zsalugáterek elhelyezésének rugalmassabbá tételében keresendő. Így a zsalutok utólagosan rögzíthető a hőszigetelt nyílászáróra, melynek nyilvánvaló előnye, hogy a zsalugáter nem szenvedi el a ház külső vakolásával, színezésével együttjáró traumákat, továbbá a zsalus ablakok viszonylag tetemes árának kifizetésének terhét is megoszthatja az Ön számára. Mégegyszer figyelmeztetnénk rá, azt, hogy az épület zsalugáteres ablakokkal készül, tervezni kell, a zsalugáterek utólagos elhelyezése csak ebben az esetben oldható meg valóban esztétikusan. A szokásos zsalutok kialakítások a borítástok vagy a szélesített tok. Ez utóbbi lehetőséget biztosít a rolós szúnyogháló elhelyezésére, míg a borítástok csak a szárnya(ka)t hordozza.

A zsalugáterekkel kapcsolatban vár még néhány döntés a Kedves Vásárlóra: zsalutábla készüljön Z-kötéssel, vagy keretszerkezet zsalulevelekkel? Ha zsalulevél, akkor az valódi vagy álzsalulevél, ha valódi a zsalulevél akkor fix állásúak vagy mozgathatók legyenek a zsalulevelek, ha fix állású akkor a levelek zárt vagy nyitott állásúak legyenek?

Vállalkozásunk a ROTO FENTRO 200 komfort ablaktábla vasalatokat ajánlja. A vasalat akár 200 mm külső falkáva esetén is lehetővé teszi a zsaluszárnyak kivetését a külső falsíkra, ha a szárnyak m2-ként a 15 kg tömeget nem haladják meg. A harmónika nyitásmód támogatása, különféle kitámasztási módszerek, hajtókaros nyitószerkezet a bukó ablakok és az üvegfalak zsaluinak a helyiségből történő korrekt működtetésére, rúdkészletek a zsalulevelek beépítésére, és még sok egyéb apróság az Ön kényelméért.

Még egy műszaki problémára szeretnénk figyelmeztetni a Kedves Érdeklődőt, ami az épületek külső hőszigetelésével kapcsolatban, pontosabban az ablakok külső falkáváinak "Hungarocell"-ezésével kapcsolatos. A tokok anyagának szélessége 80 mm körül van, s ennek a felülethez kapcsolódik a zsalutok. A zsalutokra a zsaluszárny "rátakar", tehát 8 - 10 mm felületen ütközik a tokra. A szárny mellé, a szabad tokra kell felszerelni a tokpántot, ami további 30 - 35 mm helyet igényel. A fentieket összegezve, az ablak külső falkávájára, ha azt még legalább színezéssel akarjuk ellátni, 20 mm vastagságú hőszigeteléssel fordulhatunk be. Ha ez nem elegendő, akkor vagy a falkáva kialakítását kell a kőműves munkák során megváltoztatni, vagy az ablak legyártását kell úgy elvégezni, hogy a hőszigetelés vastagságának megfelelő tokszélesítéseket, tokmagasítást kell az ablakra szerelni. Ez utóbbi megoldás az ablak méretének, a bevilágító felület csökkenését vonja maga után.

Fel

©Széplaki Faipari Kft.
Verzió: 0.2.0
Utolsó módosítás:
2008. december 18.

A Széplaki
Faipari Kft. lógója
//Google Analytics